Dr. Ellen ter Gast

0 Posted by - November 1, 2015 - Sliderposts

Regisseur van denkprocessen

Over het goede doen

Het goede doen en het goed doen, daar gaat het bij mij eigenlijk altijd over. Hoe weet je of iets ‘goed’ is? Of dat nu gaat om het ontwikkelen van technologie, ongeacht of die disruptief of incrementeel is, het in de markt zetten van een nieuw financieel product, of de manier waarop we ‘gewone’ medewerkers anders belonen dan het hoger management. Daarover zijn altijd vragen te stellen.

Mijn stelling is dat het antwoord op die vragen nooit gegeven is en voortdurend verandert. Dat is logisch, want de wereld is altijd in beweging. We ontdekken steeds nieuwe dingen, over onszelf en de anderen met wie we de wereld delen. Moraal ontwikkelt zich. Zo kan het gebeuren dat een praktijk die 15 jaar geleden nog ‘gaaf’ was, nu opeens als immoreel wordt gezien. Technologie speelt daarin een belangrijke rol. Facebook is een mooi voorbeeld.

Juist daarom moeten we onszelf blijvend de vraag naar het goede stellen en nooit stoppen met het onderzoeken wat het beste antwoord is. Daar help ik professionals bij. Dat doe ik door het initieren van gesprekken en organiseren van tegenspraak. Ik leg blinde vlekken bloot en laat mensen ontdekken wat daar achter te zien in. Ik stel kritische vragen over gangbare overtuigingen en stimuleer op die manier denkprocessen.

Ellen is geen denker die zich terugtrekt op een zolderkamer, maar iemand die juist tot de kern van zaken weet te raken door het denken van haar omgeving op stoom te brengen. Voor deze omgeving is het een grote verrijking en een bijzonder plezier om door dit sociale denkproces meegesleept te worden. Waar Ellen immer naar op zoek blijft is waar de dingen wringen en problematisch blijken. Op een uiterst aanstekelijke wijze gaan humor, verwondering en verontwaardiging bij haar constant hand in hand.                               Kasper van Royen, filosoof en schrijver

Multidisciplinair

Mijn geheime wapen is zonder twijfel mijn multidisciplinaire achtergrond. In mijn werk combineer ik inzichten en vaardigheden uit de filosofie, de biologie, de organisatiewetenschappen en de kunsten. In mijn carrière als ‘regisseur van denkprocessen’ werkte ik onder andere als onderzoeker en docent aan verschillende universiteiten, doceerde ik art science op een kunstacademie, leerde het vak operational auditing als consultant, en werkte ik als bedrijfsethicus bij een bank. Daarnaast praat ik regelmatig als bio-ethicus op radio en televisie over ontwikkelingen in de biotechnologie en treed ik op als filosoof in kunstprojecten en documentaires. Ik geloof niet in de grenzen van disciplines.

In die grensoverschrijdende benadering ligt mijn kracht.

Ellen leerde ik kennen toen ze als biologe en filosofe nadacht over de evolutie van organisaties. Zo’n brede en frisse blik was intrigerend. Ik vroeg haar om samen te werken met Prof Andrew Campbell, die een case study over de transformatie van DSM wilde schrijven. Het bleek een koppel te zijn dat elkaar zeer inspireerde. Ik heb bij het schrijven van From Coal to Biotech: The Transformation of DSM with Business School Support (Springer, 2015) nog dankbaar gebruik gemaakt van hun werk. Ellen weet mij steeds weer te verrassen met originele vragen, creatieve invalshoeken en integratieve inzichten, voortkomend uit verwondering en besprenkeld met een gezonde dosis humor.               Hein Schreuder, hoogleraar strategie en organisatie en voormalig Executive VP DSM