Dr. Ellen ter Gast

0 Posted by - November 1, 2015 - Sliderposts

Regisseur van denkprocessen

Over het goede doen

Het goede doen en het goed doen, daar gaat het bij mij eigenlijk altijd over. Hoe weet je of iets ‘goed’ is? Of dat nu gaat om het ontwikkelen van technologie, ongeacht of die disruptief of incrementeel is, het in de markt zetten van een nieuw financieel product, of de manier waarop we ‘gewone’ medewerkers anders belonen dan het hoger management. Daarover zijn altijd vragen te stellen.

Mijn stelling is dat het antwoord op die vragen nooit gegeven is en voortdurend verandert. Dat is logisch, want de wereld is altijd in beweging. We ontdekken steeds nieuwe dingen, over onszelf en de anderen met wie we de wereld delen. Moraal ontwikkelt zich. Zo kan het gebeuren dat een praktijk die 15 jaar geleden nog ‘gaaf’ was, nu opeens als immoreel wordt gezien. Technologie speelt daarin een belangrijke rol. Facebook is een mooi voorbeeld.

Juist daarom moeten we onszelf blijvend de vraag naar het goede stellen en nooit stoppen met het onderzoeken wat het beste antwoord is. Daar help ik professionals bij. Dat doe ik door het initieren van gesprekken en organiseren van tegenspraak. Ik leg blinde vlekken bloot en laat mensen ontdekken wat daar achter te zien in. Ik stel kritische vragen over gangbare overtuigingen en stimuleer op die manier denkprocessen.

Multidisciplinair

Mijn geheime wapen is zonder twijfel mijn multidisciplinaire achtergrond. In mijn werk combineer ik inzichten en vaardigheden uit de filosofie, de biologie, de organisatiewetenschappen en de kunsten. In mijn carrière als ‘regisseur van denkprocessen’ werkte ik onder andere als onderzoeker en docent aan verschillende universiteiten, doceerde ik art science op een kunstacademie, leerde het vak operational auditing als consultant, en werkte ik als bedrijfsethicus bij een bank. Daarnaast praat ik regelmatig als bio-ethicus op radio en televisie over ontwikkelingen in de biotechnologie en treed ik op als filosoof in kunstprojecten en documentaires. Ik geloof niet in de grenzen van disciplines.

In die grensoverschrijdende benadering ligt mijn kracht.