Over

Ellen is geen denker die zich terugtrekt op een zolderkamer, maar iemand die juist tot de kern van zaken weet te raken door het denken van haar omgeving op stoom te brengen. Voor deze omgeving is het een grote verrijking en een bijzonder plezier om door dit sociale denkproces meegesleept te worden. Waar Ellen immer naar op zoek blijft is waar de dingen wringen en problematisch blijken. Op een uiterst aanstekelijke wijze gaan humor, verwondering en verontwaardiging bij haar constant hand in hand.

Kasper van Royen, filosoof en schrijver

Deze hooggeleerde dame is weliswaar doktor in de filosofie, zij weet echter dat echte wijsheid niet uit boeken komt maar uit het ware leven. Al meer dan vijftien jaar leidt zij debatten en gesprekken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Of het nu gaat over het glazen plafond voor werkende moeders, de actualiteit van Kant’s derde kritiek of de wijze waarop het beste een innovatieve en duurzame organisatie kan worden gecreëerd, Ellen is altijd uitstekend voorbereid en weet als echte filosofe hoe zij kritisch door moet vragen. Zij weet een zakelijke uitstraling moeiteloos en met humor te combineren met een ontwapenende stijl en is daarmee de ideale spreker voor organisaties die iets anders willen dan “een man in pak”.

Persona Grata

Ellen leerde ik kennen toen ze als biologe en filosofe nadacht over de evolutie van organisaties. Zo’n brede en frisse blik was intrigerend. Ik vroeg haar om samen te werken met Prof Andrew Campbell, die een case study over de transformatie van DSM wilde schrijven. Het bleek een koppel te zijn dat elkaar zeer inspireerde. Ik heb bij het schrijven van From Coal to Biotech: The Transformation of DSM with Business School Support (Springer, 2015) nog dankbaar gebruik gemaakt van hun werk. Ellen weet mij steeds weer te verrassen met originele vragen, creatieve invalshoeken en integratieve inzichten, voortkomend uit verwondering en besprenkeld met een gezonde dosis humor.

Hein Schreuder, hoogleraar strategie en organisatie en voormalig Executive VP DSM

Nee, bio-ethiek met Ellen ter Gast is niet de cursus waarin jij achterover leunt en een stroom gangbare problematiek in die overzichtelijke matrix verwerkt. Verdorie, ik ben om de oren geslagen met problemen zonder eenduidig antwoord. Het meest bijgebleven is mij de stilte die volgde op een klassikaal gesprek: het moment waarop jij en anderen met jou beseffen waar exact het pijnpunt zit. Ellen wist ons daar feilloos en ongemerkt naar toe te manoevreren. Bio-ethiek. Ellen geeft het begrip de lading. 

Mariëlle van Kooten, MSc student life sciences & technology Leiden en award winning iGem team member

I worked with Ellen in developing the Trust Me, I’m an Artist project, which I initiated to investigate the novel ethical issues arising from artists working in labortatory settings. Ellen advised on the project and chaired a performative ethics commitee meeting at Waag Society interrogating the work of Adam Zaretsky. She has a wide understanding of the ethical concerns of science and a clear perspective on their impacts on society and culture. Ellen also wrote a wonderful essay which appeared in the book of the project and was an invaluable collaborator.

Anna Dumitriu, head of the Institute for Unnecessary research

Ellen heeft mij tijdens de ontwikkeling van mijn kunstproject The Modular Body op verschillende vlakken ondersteund.  Ze heeft  geholpen bij het maken van inhoudelijke keuzes op het gebied van biologie, ethiek en filosofie. Het prettige aan Ellen is dat zij naast haar theoretische kennis ook heel erg bereid is om in het hoofd van de kunstenaar te willen kijken. In mijn geval betekende dat; het ombuigen van traditionele opvattingen over het menselijk lichaam naar een absurdistische toekomstversie. Door de aanvullingen van Ellen heeft mijn project een rijkere inhoud gekregen en heb ik mijn artistieke keuzes met meer zekerheid kunnen maken.

Floris Kaayk, animator en filmmaker

Ja, Ellen is een ‘integrative thinker’. En dat betekent niet alleen dat ze een scherpe blik heeft en wars is van disciplinaire grenzen, maar vooral dat ze tot de kern weet door te dringen van dat waar ze haar tanden in zet. Ellen zet dingen op scherp. Als docent, als denker. Als programmaker weet ze feilloos de pijnpunten binnen onderwerpen te vinden en precies die mensen aan tafel te krijgen waarmee dat besproken kan worden. Vraag haar om een debat te organiseren over liefde in tijden van internet en ze haalt er niet alleen een psycholoog en een filosoof bij, maar strikt meteen de oprichter van e-Matching. Want die weet daar natuurlijk pas écht alles van.

Lisa Doeland, filosoof en programmeur Radboud Reflects