Trainer, spreker en docent

0 Posted by - November 1, 2015 - Sliderposts
Door haar unieke achtergrond in zowel de biologie, de bedrijfskunde als de filosofie kan Ellen verfrissende perspectieven bieden op alledaagse vraagstukken binnen organisaties. Als geen ander is ze in staat om modieuze termen als ‘innovatief’, ‘duurzaam’ of ‘maatschappelijk verantwoord’ kritisch onder de loep te nemen.

bron: Persona Grata

Workshops

Voor organisaties, die praktische handvatten zoeken voor het herkennen en oplossen van morele vraagstukken die zich voordoen op de werkvloer, is er de workshop morele moed. Deze training is een praktijkgerichte workshop van twee dagdelen. De eerste bijeenkomst bestaat uit een inleiding en aantal interactieve oefeningen. Tijdens de tweede bijeenkomst staat de eigen praktijk centraal en gaan we aan de slag met morele dilemma’s binnen de eigen werksituatie. Een derde workshop waarin situaties uit de praktijk worden nagebootst met acteurs, behoort ook tot de mogelijkheden. De workshops stem ik altijd zorgvuldig  af op de specifieke vraagstelling van de opdrachtgever. Klik hier voor meer informatie over deze training.

Lezingen

Zoekt u een spreker voor een symposium of bedrijfsevenement? Ook dan bent u bij mij op het juiste adres. Ik verzorg lezingen over ethiek binnen uw organisatie, of over onderwerpen op de grensvlakken tussen technologie, maatschappij en kunst.

Als u mij vraagt voor een lezing, dan kunt u rekenen op een uniek verhaal. Speciaal op maat gemaakt voor u, aan de hand van een gerichte vraag.

Eerder gaf ik lezingen over vragen als:

  • Wat zijn de overeenkomsten tussen lerende organisaties en lerende systemen uit de biologie? Wat kunnen managers hierover leren van de biologen?
  • Hoe beïnvloeden seksrobots en datingapps onze hedendaagse liefdesrelaties?
  • Wij willen graag een innovatief bedrijf zijn, wat kunnen we hierover leren van de denk- en werkwijze van kunstenaars?
  • Waarom vinden mensen het ethisch onaanvaardbaar dat wetenschappers in Zuid-Korea en Argentinië honden en paarden klonen?

Daarnaast mag u mij altijd vragen om mijn mening te geven over het fenomeen ploetermoeder of de vraag waarom vrouwen doorgaans minder verdienen dan mannen. Ik doe dat graag en liefst met veel humor.

(Gast)colleges voor universiteiten en kunstacademies

Voor de universiteit Leiden ontwikkelde ik de cursus bio-ethiek voor biologen, een intensieve 4-weekse cursus waarbij studenten worden uitgedaagd om kritisch te reflecteren op de ethische en maatschappelijke aspecten van de beroepspraktijk van de (medisch) bioloog. Deze cursus is, als geheel of in losse modules, ook beschikbaar voor andere opleidingen in de biologie of life sciences. Voor meer informatie over deze cursus klik hier.

Voor iArts, de innovatieve, internationale opleiding tot interdisciplinair kunstenaar aan de Zuyd hogeschool in Maastricht, ontwikkelde ik diverse onderwijsmodules op het raakvlak van kunst, wetenschap en filosofie. Ook andere kunstopleidingen kunnen bij mij terecht voor workshops over kunst en ethiek, interdisciplinaire samenwerking en artistiek onderzoek, zowel in het Nederlands, als in het Engels.