Ik heb wederzijds onbegrip op de werkvloer regelmatig uit de hand zien lopen. Bij een organisatie waar de angstcultuur zo erg was dat het leidde tot uitval van meerdere teamleden, heb ik aan den lijve ervaren wat de impact hiervan is op mijn gemoedstoestand. Ik werd er ziek van. Niemand durfde het achterste van zijn tong te laten zien tijdens het wekelijks teamoverleg. Ondanks de opening met drie kleuren van het stoplicht en de vraag “hoe sta je erbij vandaag?"
Verstoorde relaties, gebrekkige communicatie en wederzijds onbegrip vragen om kritisch (zelf)onderzoek. Wat speelt er precies? Hoe komt dat? Gebeurt het vaker? Is er sprake van een patroon? Wat is je eigen bijdrage in de dynamiek?
Niets is zo onvindbaar dat het niet door vragen kan worden gevonden.
Terentius, romeins komediedichter uit de tweede eeuw voor Christus

COACHING VOOR PROFESSIONALS

Vraag je jezelf weleens af waarom ‘anderen niet naar je luisteren’? Ben je wel eens gefrustreerd omdat je ‘je doelen niet bereikt’? Zijn er dagen zijn dat je vanwege ‘gedoe met collega’s’ met minder plezier naar je werk gaat? Zou je graag iets veranderen in je communicatie met anderen, maar weet je niet precies hoe?
Als coach bied ik ondersteuning aan professionals die aan de slag willen met de manier waarop ze interacteren met anderen en niet bang zijn om daarbij ook serieus in de spiegel te kijken.

Coach plus

Je kunt mij het beste zien een coach-plus. Naast inzichten uit systemisch werk, NLP en Transactionele Analyse (TA), neem ik ook lessen die je kunt leren uit de praktische filosofie en de grote verhalen (literatuur, series en films) mee in onze gesprekken. Als filosoof in bedrijf ben ik getraind om altijd kritisch te luisteren en door te vragen. Ik ben scherp op taal. Wat zeg je en wat bedoel je? Welke waarden en waarheden spreken er uit je verhaal en de woorden die je gebruikt? Hebben anderen daar dezelfde ideeën over? Ik zie regelmatig dat mensen die het goed bedoelen elkaar totaal niet begrijpen. Dat is frustrerend en zorgt voor onrust.

Luisteren zonder oordeel

Als ethicus ben gespecialiseerd in gewetensvraagstukken, mis(ver)standen en morele grenzen. Ethiek gaat over de vraag wat het goede is om te doen. Maar in de praktijk gaat het eigenlijk vooral over de vraag waarom mensen daarover zo van mening kunnen verschillen. Goed luisteren is echt essentieel voor wederzijds begrip. Dat begint met het opschorten van je oordeel. Hoe je dat doet kun je leren. Ik help je om op een aardige manier kritisch naar jezelf te kijken en wat minder kritisch naar anderen.

Niemand is perfect

Mijn uitgangspunt is dat niemand perfect is. We hebben allemaal last van blinde vlekken en vooroordelen. Het is altijd goed om daarover in gesprek te gaan, zeker als we werken in organisaties waar hoogopgeleide of eigenwijze mensen werken, die allemaal graag ‘toegevoegde waarde’ hebben, maar uiteenlopende ideeën hebben over hoe ze dat samen moeten doen.

Je kunt bij mij terecht voor 1-op-1 coaching, maar als er een conflict of ‘gedoe’ is met een collega zie ik jullie graag samen verschijnen. Relatietherapie is ook voor mensen die samenwerken een zinvolle investering.

Voor teams en groepen verzorg ik verschillende trainingen en workshops.