Adviseur & integratief denker

0 Posted by - November 1, 2015 - Sliderposts

Foto: Rob Moorees

 

In de 21ste eeuw zal de vraag naar interdisciplinaire denkers alleen maar toenemen. In een wereld die steeds complexer wordt is het belangrijk dat individuen en organisaties vanuit verschillende disciplines samenwerken. Dat kan alleen als zij in staat zijn om over de grenzen van hun eigen discipline heen te denken.

Door mijn unieke achtergrond in zowel de biologie, de bedrijfskunde, de filosofie en de kunsten lukt het me altijd om verfrissende perspectieven bieden op alledaagse vraagstukken binnen organisaties. Ik weet blinde vlekken vrij snel bloot te leggen zitten. Precies daar ontstaat beweging. Ik kan makkelijk schakelen en complexe zaken in simpele en heldere woorden benoemen. Juist in interdisciplinaire samenwerkingsprojecten is het van essentieel belang om goed op taal te letten. Wat bedoel je? Bedoelen we wel hetzelfde?

Ik ben wat  Roger Martin een integrative thinker noemtZo’n denker heeft “the ability to face constructively the tension of opposing ideas and, instead of choosing one at the expense of the other, generate a creative resolution of the tension in the form of a new idea that contains elements of the opposing ideas but is superior to each.”

 

Ja, Ellen is een ‘integrative thinker’. En dat betekent niet alleen dat ze een scherpe blik heeft en wars is van disciplinaire grenzen, maar vooral dat ze tot de kern weet door te dringen van dat waar ze haar tanden in zet. Ellen zet dingen op scherp. Als docent, als denker. Als programmaker weet ze feilloos de pijnpunten binnen onderwerpen te vinden en precies die mensen aan tafel te krijgen waarmee dat besproken kan worden. Vraag haar om een debat te organiseren over liefde in tijden van internet en ze haalt er niet alleen een psycholoog en een filosoof bij, maar strikt meteen de oprichter van e-Matching. Want die weet daar natuurlijk pas écht alles van.           Lisa Doeland, filosoof en programmeur Radboud  Reflects

 Ellen leerde ik kennen toen ze als biologe en filosofe nadacht over de evolutie van organisaties. Zo’n brede en frisse blik was intrigerend. Ik vroeg haar om samen te werken met Prof Andrew Campbell, die een case study over de transformatie van DSM wilde schrijven. Het bleek een koppel te zijn dat elkaar zeer inspireerde. Ik heb bij het schrijven van From Coal to Biotech: The Transformation of DSM with Business School Support (Springer, 2015) nog dankbaar gebruik gemaakt van hun werk. Ellen weet mij steeds weer te verrassen met originele vragen, creatieve invalshoeken en integratieve inzichten, voortkomend uit verwondering en besprenkeld met een gezonde dosis humor.               Hein Schreuder, hoogleraar strategie en organisatie en voormalig Executive VP DSM