Ellen ter Gast

0 Posted by - November 1, 2015 - Sliderposts

Foto: Rob Moorees

Filosoof in bedrijf

Hoe kunnen we laten zien dat de diensten of producten die we leveren ‘goed’ zijn? Kunnen we die scoren op een ‘schaal van goedheid’?
Wat zijn ‘onze waarden’ en hoe vertalen we die waarden naar de praktijk? Wat bedoelen we precies met ‘respect’, ‘integriteit’ of ‘vertrouwen’?
Hoe kunnen we niet-economische waarde meten en zichtbaar maken? Wat moet er veranderen aan onze managementinformatie?
Hoe kunnen wij het morele bewustzijn binnen onze organisatie vergroten?

Zijn dit vragen waar u een antwoord op zoekt? Dan bent u bij mij aan het juiste adres!

Als filosoof in bedrijf ondersteun ik organisaties die meer grip willen krijgen op het verhaal achter de organisatie, de visie, of the purpose. Ik ben er voor organisaties die het graag ‘goed’ doen, maar soms (nog) niet precies weten hoe. Hoe bepaal je de niet-economische waarde van een organisatie? Dat gaat over ethisch leiderschap. Hoe laat je zien dat je goed bezig bent? En het gaat over het verhaal van de organisatie. Is de purpose van de organisatie wel onderscheidend genoeg? Lijkt die niet te veel op die van de concurrent? Is het verhaal dat op de website staat authentiek?

Waarom?

Ik ben ervan overtuigd ben dat alleen organisaties met een goed verhaal echt toekomstbestendig zijn. Een goed verhaal bevat een gedeelde, sterke en overtuigende visie op de doelen, producten en diensten. Een overtuigende visie is consistent, sluit aan bij de werkelijkheid en bevat een heldere definitie over wat ‘goed’ is. Daar kritische kanttekeningen bij plaatsen is bij uitstek de taak van praktisch filosofen.

Wat?

Wat complex is, maak ik overzichtelijk. Dat vaag lijkt, maak ik concreet. Dilemma’s worden leuke strategische uitdagingen.

Hoe?

Ik loop mee op de werkvloer, observeer en luister. Ik ga ik in gesprek over wat ik hoor en zie (spiegel). Ik vraag aandacht voor andere perspectieven (tolk) en nodig ik uit om met elkaar in gesprek te gaan over waarden en waarheden die ten grondslag liggen aan ons werk, en de organisatie (moderator).

Want goede ideeën ontstaan en rijpen in organisaties waar ruimte is voor reflectie en interdisciplinaire dialogen, zowel met collega’s en stakeholders, als met experts.

Ellen is geen denker die zich terugtrekt op een zolderkamer, maar iemand die juist tot de kern van zaken weet te raken door het denken van haar omgeving op stoom te brengen. Voor deze omgeving is het een grote verrijking en een bijzonder plezier om door dit sociale denkproces meegesleept te worden. Waar Ellen immer naar op zoek blijft is waar de dingen wringen en problematisch blijken. Op een uiterst aanstekelijke wijze gaan humor, verwondering en verontwaardiging bij haar constant hand in hand.                               Kasper van Royen, filosoof en schrijver

Ellen leerde ik kennen toen ze als biologe en filosofe nadacht over de evolutie van organisaties. Zo’n brede en frisse blik was intrigerend. Ik vroeg haar om samen te werken met Prof Andrew Campbell, die een case study over de transformatie van DSM wilde schrijven. Het bleek een koppel te zijn dat elkaar zeer inspireerde. Ik heb bij het schrijven van From Coal to Biotech: The Transformation of DSM with Business School Support (Springer, 2015) nog dankbaar gebruik gemaakt van hun werk. Ellen weet mij steeds weer te verrassen met originele vragen, creatieve invalshoeken en integratieve inzichten, voortkomend uit verwondering en besprenkeld met een gezonde dosis humor.               Hein Schreuder, hoogleraar strategie en organisatie en voormalig Executive VP DSM