Ellen ter Gast

0 Posted by - November 1, 2015 - Sliderposts

Foto: Rob Moorees

Voor een goed verhaal

U bent trots op de diensten of producten die u levert. Uw bedrijf doet het goed. Hoe maakt u dat zichtbaar aan de buitenwereld?

Ik ben er voor organisaties die graag laten zien dat ze het ‘goed’ doen, maar soms (nog) niet precies weten hoe. Als filosoof in bedrijf ondersteun ik professionals die in gesprek zijn over de maatschappelijke betekenis, de visie, of the purpose van hun organisatie. Dat gesprek begint altijd met een waardenonderzoek. Samen met u en uw collega’s breng ik in kaart wat de niet-economische waarde is van uw organisatie en gaan we zoek op naar het grote verhaal. 

Wat zijn de belangrijkste waarden van uw organisatie en hoe vertaalt u die waarden naar de praktijk? Wat bedoelen medewerkers precies met ‘respect’, ‘integriteit’ of ‘eerlijkheid’?

Om antwoord te krijgen op die vragen loop ik mee op de werkvloer, observeer en luister. Ik ga ik in gesprek over wat ik hoor en zie. Ik vraag aandacht voor andere perspectieven en nodig uit om met elkaar in gesprek te gaan over de verschillende waarheden die ten grondslag liggen aan ons werk, en de organisatie.

Wat is het resultaat van het filosofisch bedrijfsonderzoek?

Samen schrijven we een goed verhaal. Een goed verhaal is onderscheidend, authentiek en bevat een gedeelde, sterke en overtuigende visie op de doelen, producten en diensten. Een overtuigende visie is consistent, sluit aan bij de werkelijkheid en bevat een heldere definitie over wat ‘goed’ is. 

Stel dat u ook de niet-economische waarde wil meten en zichtbaar maken, wat moet er dan veranderen aan managementinformatie?

Een goed verhaal laat zich niet in een getal uitdrukken. Dat betekent dat er op creatieve wijze moet worden gezocht naar manieren om successen te communiceren.

 

 Ellen is geen denker die zich terugtrekt op een zolderkamer, maar iemand die juist tot de kern van zaken weet te raken door het denken van haar omgeving op stoom te brengen. Voor deze omgeving is het een grote verrijking en een bijzonder plezier om door dit sociale denkproces meegesleept te worden. Waar Ellen immer naar op zoek blijft is waar de dingen wringen en problematisch blijken. Op een uiterst aanstekelijke wijze gaan humor, verwondering en verontwaardiging bij haar constant hand in hand.                               Kasper van Royen, filosoof en schrijver

 

Ellen leerde ik kennen toen ze als biologe en filosofe nadacht over de evolutie van organisaties. Zo’n brede en frisse blik was intrigerend. Ik vroeg haar om samen te werken met Prof Andrew Campbell, die een case study over de transformatie van DSM wilde schrijven. Het bleek een koppel te zijn dat elkaar zeer inspireerde. Ik heb bij het schrijven van From Coal to Biotech: The Transformation of DSM with Business School Support (Springer, 2015) nog dankbaar gebruik gemaakt van hun werk. Ellen weet mij steeds weer te verrassen met originele vragen, creatieve invalshoeken en integratieve inzichten, voortkomend uit verwondering en besprenkeld met een gezonde dosis humor.               Hein Schreuder, hoogleraar strategie en organisatie en voormalig Executive VP DSM