Opinie Trouw: Ook liefde houdt loonkloof in stand

Vrouwen verdienen minder dan mannen, ook wanneer zij hetzelfde werk doen. Dat is een probleem. Dat het Nobelcomité dat ook vindt blijkt uit de toekenning van de Nobelprijs voor economie aan Amerikaanse hoogleraar Claudia Goldin, die uitvoerig onderzoek deed naar de slariskloof tussen mannen en vrouwen. In de discussies over de oorsprong van de salariskloof wemelt het aan meer en minder plausibele verklaringen. Het meest overtuigend vind ik de child penalty, de achterstand die wordt veroorzaakt door het feit dat vrouwenonevenredig met zorg voor kinderen worden belast en daardoor minder snel carrière kunnen maken dan mannen. Eenmaal opgelopen, halen vrouwen die achterstand niet meer in. Ook hoor ik dat vrouwen slecht onderhandelen en te weinig vragen, of dat, veelal mannelijke, leidinggevenden vrouwen bewust of onbewust oneerlijk belonen.

Fair pay in Fair Play

Ik zou hier graag een vierde verklaring aan willen toevoegen: de invloed die het salaris van de vrouw heeft op haar succes in liefdesrelaties. Ik kwam erop na het zien van de film van de film Fair Play, die sinds een paar weken op Netflix is te zien. Aangeprezen als ‘erotische thriller’, blijkt het een tragische film te zijn die gaat over twee geliefden die elkaar kwijt raken. Het stel werkt beiden in hetzelfde team bij een beurshandelaar. Ze zijn echt stapelgek op elkaar. Het noodlot slaat toe wanneer een van de twee promotie maakt, wanneer zij, niet hij, tegen beider verwachting in opeens de baas wordt van de ander.

 

Hij is jaloers

De film is goed gemaakt. Als kijker leef je intens mee. Je voelt direct aan dat haar carrièrestap heel zwaar is voor hem. Hij is jaloers op haar. Hij voelt zich minderwaardig. Zij voelt zich schuldig daarover. Ze had het hem zo gegund. Net als zij, weet je als kijker dat ze hem als geliefde kwijt raakt als zij die functie aanvaart. Er hangt dus een hoge prijskaart aan haar succes. Als hij promotie had gemaakt en niet zij, dan was er geen enkel probleem geweest. Dan was die film totaal niet interessant.

Zij offert zich met liefde op

Een relatie met een vrouw die succesvoller is, is voor veel mannen onacceptabel. Daar hebben vrouwen last van. Omgekeerd is het voor een vrouw geen enkel probleem als hij meer verdient dan zij. Zij offert zich met liefde op. Een vraagstuk als de salariskloof tussen mannen en vrouwen kun je daarom niet los zien van de verhouding tussen mannen en vrouwen in de privésfeer.

 

Bron: Trouw, 26 oktober 2023