Relatietherapie voor collega’s

0 Posted by - September 8, 2023 - advies en training

Keek Esther Perel naar Common Law?

Common Law, de serie over twee eeuwig kibbelende politieagenten die door hun baas naar een relatietherapeut worden gestuurd, was zijn tijd ver vooruit.  Ik had toen ik de serie in 2012 keek in ieder geval nog niet van Esther Perel gehoord. Zij misschien wel van Common Law.

De serie was geen succes. Er kwam nooit een seizoen 2. Jammer, want ik vond de setting van die twee mannen in een reguliere groepstherapie ontzettend grappig en nogal spot on. Waarom bestaat er geen relatietherapie voor mensen die samenwerken? We brengen meer tijd door met onze collega’s dan met onze liefdespartners (slaap niet meegerekend). Het is onvermijdelijk dat we in onze werkrelaties tegen precies tegen dezelfde issues aanlopen als in ons privéleven. Word ik gewaardeerd? Doe ik het goed genoeg? Waarom begrijpt hij of zij me niet?

Wederzijds onbegrip op de werkvloer kan soms behoorlijk uit de hand lopen. Ik spreek uit ervaring. Als lid van een team bij een organisatie waar de angstcultuur zo erg was het leidde tot uitval van meerdere teamleden heb ik aan den lijve ervaren wat de impact hiervan is op mijn gemoedstoestand. Ik werd er ziek van. Niemand durfde het achterste van zijn tong laten zien tijdens het wekelijks teamoverleg. Ondanks de opening met drie kleuren van het stoplicht en de vraag “hoe sta je erbij?” Bij een andere organisatie waar ik ooit werkte werd het hele team naar een hypnotiseur gestuurd door onze leidinggevende omdat we volgens haar onze persoonlijke issues meenamen naar ons werk. Daar had ze vast gelijk in, maar je hele team naar een hypnotiseur sturen is natuurlijk niet de oplossing. Ik heb me zelden zo onveilig gevoeld als in dat team. Ik wist niet hoe gauw ik daar weg kon komen.

In deze twee organisaties speelde er van alles in de onderstroom. Maar niemand was in staat om dat in goede banen te leiden. De twee leidinggevenden uit mijn voorbeelden wisten in ieder geval niet hoe ze op een veilige manier echte gesprek konden voeren. Daar hadden ze de skills niet voor.

Ze hadden geen relatietherapeut voor collega’s tot hun beschikking. Die bestonden toen nog niet. Nu wel.

Hoe het werkt in praktijk

Relatietherapie voor collega’s is een vorm van coaching waarbij je samen onderzoekt welke dynamieken er spelen in de communicatie binnen jullie werkrelatie. Hoe komt het dat jullie elkaar soms niet verstaan? Wat zijn de wederzijdse verwachtingen? Zijn die wel reëel? Wat hebben jullie van elkaar nodig?

In een viertal sessies, waarbij ik jullie 2 keer samen en beide een keer individueel zie en spreek, help ik jullie op weg. Je leert hoe je naar elkaar kunt luisteren zonder te oordelen. Je wordt je bewust van wat er gebeurt tijdens moeizame gesprekken en hoe emoties daarin een rol spelen, bij jou en bij de ander. Het eindresultaat is meer begrip en respect voor elkaar.