Trainer & coach

0 Posted by - September 7, 2023 - Uncategorized

We are, as a species, addicted to story. Even when the body goes to sleep, the mind stays up all night, telling itself stories. The storytelling mind is allergic to uncertainty, randomness, and coincidence.

Jonathan Gottschall The Storytelling animal

Trainingen workshops

Als trainer-coach bied ik ondersteuning aan professionals die het graag goed doen, maar soms worstelen met de vraag hoe. Wat is jouw verhaal? Hoe zie je jezelf. Hoe zie je anderen? Wat kun vertellen je over organisatie waar je werkt? Zien anderen het ook zo?

Als filosoof ben ik getraind om kritisch door te vragen en stil te staan bij de betekenis van woorden en overtuigingen. Als coach heb ik geleerd om tegelijkertijd te kijken naar wat er speelt op een dieper en meer persoonlijk niveau. Zodoende ben ik stevig op inhoud, maar zacht op relatie.

Mijn uitgangspunt is dat niemand perfect is. We hebben allemaal last van blinde vlekken en vooroordelen. Het is altijd goed om daarover in gesprek te gaan.

Workshops die ik geef

  • Morele weerbaarheid
  • Ethisch leiderschap
  • De vrouw als designvraagstuk
  • Effectiviteit (alleen via School of life)
  • Objectiviteit (alleen via School of life)

De meeste workshops ontwikkel ik op maat aan de hand van gerichte adviesvragen.

Gisteren met 12 collega’s in gesprek over ethiek en de vraagstukken die we in ons werk tegenkomen. Samen met Ellen stelden we vast dat lijstjes en posters met waarden en regels weinig impact blijken te hebben. Beter is het om aan de hand van voorbeelden in de praktijk (steeds weer) in gesprek te gaan over de emoties die opspelen, de feiten over wat aan de orde is en de morele principes (waarden) die onbewust en impliciet leidend zijn (of juist niet). We hebben ook ervaren dat de dialoog, waarin luisteren en doorvragen domineren, een goede vorm is om samen ethiek te onderzoeken.

Coaching

Je kunt ook bij mij terecht voor individuele coaching. Ik ben gespecialiseerd in:  

  • Morele dilemma’s
  • Gewetensvragen

In een, of misschien twee sessies analyseren we samen wat de kwestie is en wat mogelijke handelingsalternatieven zijn. Ik bied structuur aan en help je met het creëren van overzicht. Welke waarden zijn in het geding en wiens belangen staan er op het spel? Ik ben een filosoof, geen priester. Ik ga je dus niet vertellen wat je moet doen. Ik help je bij het maken van een goede afweging. Vaak ben je niet de enige die met de kwestie zit. Ik zal je dus zeker aanraden om ook bij anderen te rade gaan.

Als er een conflict of ‘gedoe’ is met een collega zie ik jullie graag samen verschijnen. Relatietherapie is ook voor mensen die samenwerken een zinvolle investering. Je brengt het grootste deel van de dag samen door. Hoe gezond zijn jouw werkrelaties? Waarom begrijpen jullie elkaar niet? Wat speelt er nog meer?