De Dappere Kijker in de media

Van films wordt je slimmer.

Kinder- en jeugdfilms zijn uitstekend geschikt om in zo’n mediales te worden vertoond. In haar boek De dappere kijker beschrijft filosoof Ellen ter Gast hoe films en series juist (ethische) inzichten aan de orde stellen. […] Van kijken word je slimmer. Of, zoals Ter Gast schrijft: „Eigenlijk bevat ieder verhaal een les. Je moet alleen bewust kijken, en praten over wat je ziet.” En waar kun je daar nu beter over praten dan thuis en in de klas? 

NRC

Nederlands Dagblad:  Wie wil leren wat het goede handelen is, moet Netflix kijken

De Interne Keuken: In gesprek met Koen Fillet en Sven Speybrouck.

Spijkers met Koppen: In gesprek met Dolf Jansen en Felix Meurders

Editie.nl: Bio-ethicus: ‘Van series kijken word je slimmer’

 

Hoe bingewatchen je slimmer maakt: ‘Je kunt beter Netflix kijken dan filosofieboeken lezen’

Goed nieuws, want honderden verloren gewaande uren van ons leven hebben opeens betekenis gekregen: volgens het boek ‘De dappere kijker’ kan Netflix u meer leren over mens en maatschappij dan de verzamelde werken van Kant, Nietzsche en Schopenhauer samen! We hebben het gecheckt: schrijfster van het boek Ellen ter Gast is géén luierende filosofiestudente op zoek naar een excuus, wel een gediplomeerd bio-ethicus, die hieronder haarfijn uitlegt waarom Frank Underwood uit ‘House of Cards’ nuttiger is dan Plato.

HUMO

 

Ik moet zeggen: prikkelend is ”De dappere kijker” zeker. Het is een helder geschreven boek, dat tot nadenken stemt.

Reformatorisch dagblad

 

De praktische ethiek in ‘De dappere kijker’ is verfrissend

Ellen ter Gast’s nadruk op praktische ethiek, het vormen van morele overtuigingen aan de hand van concrete situaties die ze vindt in verhalen, is verfrissend. Ook haar nadruk op het onderscheid tussen morele overtuigingen en moreel handelen, is meer dan terecht. Want vanaf de zijlijn is het meestal niet zo moeilijk om anderen te veroordelen. Maar hoe zou je zelf handelen in een echt problematische situatie en zou je de gevolgen van dat handelen kunnen dragen?

TROUW

De dappere kijker. Waarom Netflix ons meer te bieden heeft dan Kant. Ethische reflectie via Netflix

Zij schrijft aanstekelijk, brutaal en uitdagend. Daarbij durft ze – even speels als gericht – tegen heilige huisjes te schoppen.

Medisch contact

Metro: ‘Van series kijken word je slimmer’

Margriet: Expert: ‘Series kijken maakt je slimmer dan boeken lezen’

Libelle: Netflix-verslaafd? Goed nieuws: het maakt je slimmer

Klement september 2018

ISBN: 9789086872736