The question is not where the biotechnology revolution might lead you to and whether this is good or bad. The question is: are you ready to go there?
Door de ontwikkeling van techniek, medicijnen en voedselproductie konden we blijven fokken als ratten en gaan er steeds minder mensen dood en zijn we dus met acht miljard mensen op aarde, in plaats van met vier. Ik vraag me af of dat een verbetering is.
Joep van Lieshout in NRC

Biotech Pioneers

Hoe (bio)technolgie onze kijk op onszelf en de wereld verandert
In 2007 ben ik gepromoveerd op het proefschrift Biotech Pioneers, a philosophical inquiry into the genetically engineered mouse. Tijdens mijn promotieonderzoek naar de hoofdrolspeler in de biotech-revolutie, de genetisch gemodificeerde muis, heb ik onderzocht hoe ons mens- en wereldbeeld verandert door moderne biotechnologie.

Die vraag heeft me nooit meer losgelaten. Is het in de toekomst mogelijk om met DNA technologie perfecte mensen te creëren? Dat lijkt me sciencefiction. De onderliggende vraag vind ik daarentegen intrigerend: wat is een perfect mens? Waarom zijn we daar zo bang voor?

In debatten hoor ik vaak dat we ‘niet voor God mogen spelen’. Waarom niet? En wat bedoelen we met die vraag? Hoe verhoudt religie zich tot de moderne wetenschappen?

Het klonen van paarden en andere huisdieren, genetische modificatie van embryo’s, cyborgs, robots en AI, het zijn allemaal technologische ontwikkelingen die onze kijk op het leven, wat natuur is en wie wij mensen zijn op de proef stellen. Het zijn vragen waar ik als filosoof graag over denk en spreek.