Geen science fiction: Chips in het lichaam RTL van Liempt live

Bionische ogen, robotarmen en chips in het hele lichaam. Het klinkt als de ingrediënten voor een sciencefictionfilm, maar het is nu al realiteit. En volgens trendwatcher Richard van Hooijdonk doen we er over tien jaar allemaal aan mee.

Zelf loopt Van Hooijdonk een aardig eindje voor op de massa, met chips in zijn hand die deuren kunnen openen, lichten aan kunnen doen en waar hij zelfs mee kan pinnen bij de supermarkt.

Van handig tot levensveranderend
Bij Van Liempt Live vertelt hij over de voordelen van de technologische snufjes. “Het is hartstikke handig, wat moeten we met al die sleutels?”

Maar voor sommigen is de robotisering van de mens van veel groter belang. Jeroen Perk is de eerste Nederlander met een bionisch oog. Hij is blind, maar kan sinds een paar jaar weer wat zien door een speciale bril en een chip in zijn hoofd. Voorlopig kan hij vooral licht en donker onderscheiden. Als het contrast goed is (bijvoorbeeld bij een wit kopje op een zwarte schotel) kan hij daardoor ook weer vormen en contouren waarnemen.

Dromen van de toekomst
En volgens Van Hooijdonk schrijdt de technologie snel voort en is de kans dat Perk over een paar jaar weer echt zou kunnen zien heel reëel.

Perk heeft zelf ook goede hoop. “Er is mij niets beloofd, maar natuurlijk is de droom er bij mij om weer helemaal of voor 70 tot 80 procent te gaan zien.”

Waar ligt de grens?
Maar voor veel mensen is het cyborgschap nog steeds een wat griezelige vorm van nieuwlichterij, weet ook filosoof Ellen ter Gast. De vraag of we dit allemaal moeten willen, dient zich ook altijd weer aan. “Daar word ik moe van”, zegt Ter Gast, maar ze weet wel waar de vraag vandaan komt.

Aan de ene kant wijst zij op de angst die we voelen dat we de controle verliezen. We kennen dit soort technologie uit sciencefictionfilms ‘en dat gaat altijd fout’. Aan de andere kant leeft het idee dat we de menselijke natuur niet zouden mogen overstijgen. “Maar het onderscheid tussen natuur en techniek is vreemd, want techniek is menselijk”, vindt Ter Gast.

Bovendien wijst de filosofe op een bekende drogreden die in de wijsbegeerte bekend staat als de ‘naturalistic fallacy‘. Het idee dat wat natuurlijk is, ook goed is. Ter Gast noemt dat een denkfout, en het wijzende vingertje van veel ethici ‘een ernstig probleem’.

Liever niet weten
Denkfout of niet, chips en sensoren in je lichaam plaatsen gaat veel mensen te ver. Dat merkt ook Van Hooijdonk tijdens lezingen. Als hij tijdens toespraken zijn publiek vraagt of ze een slimme pil zouden slikken die kan meten of je ernstige ziektes hebt, zeggen de meeste mensen nee. “Ik wil het niet weten”, hoort hij vaak.

Toch is Van Hooijdonk ervan overtuigd dat over tien jaar iedereen een paar slimme chips in zijn lichaam heeft, omdat je er volgens hem ‘gewoon ouder mee kan worden’.

Bekijk de uitzending hier.

Bron: RTL nieuws