Lezing: Do I feel lucky?

0 Posted by - May 1, 2019 - De moraal en het verhaal, ethiek, lezingen, morele moed

Wat Clint Eastwood ons kan leren over heldendom en morele moed

Wil je je morele wijsheid opkrikken? Dan kun je beter Netflix kijken dan essays lezen van dode filosofen zoals Kant, of films van Clint Eastwood kijken.

In deze lezing laat ik aan de hand van 40 jaar Clint Eastwood-filmgeschiedenis zien hoe onze denkbeelden over goed en kwaad aan verandering onderhevig zijn. De karakters die Eastwood neerzet op het witte doek hebben sinds de jaren 60 een enorme morele ontwikkeling doorgemaakt. Ooit begonnen als simpele revolverheld zonder van naam laat Eastwood nu feilbare karakters met diepgang zien. Aan de hand van filmfragmenten legt ik uit wat het verschil is tussen een revolverheld en een morele held. Ik sta stil bij vragen als: Waarom zijn van films als A fistful of  dollars, Dirty Harry, Gran Torino en Million Dollar baby zo populair? Wat zegt ons dat over de tijdsgeest en onze moraal? Wie zijn vandaag de dag de bad guys?

De lezing is gebaseerd op mijn boek de Dappere Kijker, waarom Netlflix meer te bieden heeft dan kant. In dit boek leg ik uit waarom verhalen in tegenstelling tot filosofische teksten, een noodzakelijk ingrediënt zijn voor het ontwikkelen van een moraal. Het heeft alles te maken met onze hersenen. Wij zijn verhalen vertellende dieren.